Eestikeelne Android

Pikemat aega on mind eriti häirinud eesti keel, mis vaatab meile vastu Androidi seadmetest. Või mis häirinud … Eesti keeles pole tegelikult nii roppe sõnu kui olukorra kirjeldamiseks vaja oleks. Päris mitme inimesega on arutatud, et peaks midagi ette võtma ja ma olen sealjuures lubanud ka, et kui keegi teine ei tee, siis mina teen. Lõpuks ei jäänud mul enda renomee päästmiseks muud üle kui end liigutama hakata ja esimene hästi varajane beeta on nüüd siin.

See ei ole mitte ühestki otsast valmis produkt ning sellest ei maksaks ei midagi järeldada ega ka eeskuju võtta. Avalikustan ma selle üldse ainult kahel põhjusel. Esiteks lõikan ma endal ära taganemistee, et mul oleks motivatsioon töö lõpule ka viia. Teiseks on mul endal tekkinud juba piisavalt hea kogupilt, et ma oskaks juba midagi peale hakata tagasiside ja kaastöödega (kui neid peaks tekkima). Tõlke kasutamine eeldab Androidi lähtetekstist kompileerimist ning rohkem ongi see peen vihje tarkvara tõlkimise ja arendamisega juba tegelenud rahvale visata pilk peale, anda ideid kui neid peaks tekkima jms.

Kõik suur töö on veel ees. Ma pole teinud rohkemat kui lihtsalt läbi käinud enamvähem kõik tõlkefailid ja teinud neis parandusi puhtalt kõhutunde ja kogemuse pealt ning eriliselt süvenemata. Seda kõike eelkõige selleks, et luua endale pilt Androidist kui süsteemist, kasutajaliidese elementidest jms. On ka paar pisimuudatust, mis tasuksid mainimist – see tõlge sinatab kasutajat ning ei pea sidekriipsutamist eriti seksikaks ja pigem väldib seda. Kuid ka selle pealiskaudse töö jooksul on minu seadmetest läinud kaduma suurtes kogustes täiesti arusaamatut teksti, aga ka täiesti müstilist funktsionaalsust. Enam ei kutsu vähemalt minu telefon mind „puudutama helisid“ („touch sounds“), sel pole enam „õigeaegset WiFi-t“ („WiFi on time“) ega „päeva suurendamise“ („increase day“) nuppe. Kas keegi sellist telefoni üldse tahab enam?

Kui keegi tõesti peaks väga tahtma ja ei taha/oska lähtetekstidega midagi peale hakata jne, siis on teoreetiliselt võimalik mind pehmeks rääkida ja saada Google Nexus 4 (mako) ja GSM’iga 2012. aasta Nexus 7 (tilapia) jaoks CyanogenMod 10.1 haru ROM-e. CyanogenMod 10.1 on igapäevaseks kasutamiseks täiesti stabiilne. Mingi hetk tuleb ka WiFI Nexus 7 (grouper) ROM ning midagi pean ma välja mõtlema ka Sony Xperia Go jaoks.

Comments are closed.

Post Navigation